Няма да подам оставка, това изказване беше ирония  от страна

...
 Няма да подам оставка, това изказване беше ирония  от страна
Коментари Харесай

Служебният енергиен министър Росен Христов: Няма да подам оставка. Изказването на Борисов беше ирония от нуегова страна. Действията на предишния кабинет доведоха до тотална криза

 
" Няма да подам оставка, това изявление беше подигравка  от страна на Бойко Борисов, не съм нарушил нещо. Имаме даже страхотни резултати за няколко месеца. " Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на " Тази заран ".

Вижда се цената на газа, която е под борсовата. Служебното държавно управление се оправя с рецесиите, единствено вижте стартирането на интерконектора, добави Христов. Вчера в ефира на bTV водачът на ГЕРБ съобщи, че е сърдит на служебния енергиен министър: " Работата на служебното държавно управление е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще проверяват. Защо той атакува някои от нашите възможни сътрудници " Продължаваме промяната "?, съобщи през вчерашния ден Борисов. 

Христов отговори, че никого не е нападал: " Ако погледнете записа от моето изявление, ще видите, че аз там безусловно говорех за дейностите на " Булгаргаз " и не съм цитирал имена ", сподели през днешния ден Христов. 

Росен Христов обясни, че е заварен безпорядък в енергийното министерство и че се е борил не да продължим доставките от " Газпром ", а да се употребяват към този момент контрактуваните количества газ. 

" Нашите разбори демонстрират, че в случай че сметнем за база договорът с " Газпром " газът, който е купуван от порядъка на 30%, закръглена сметка. А има решение цената да е по-ниска. С новото управление на министерството и новото управление на " Булгаргаз " намерихме такова. Ние в този момент купуваме с до 50% отстъпка от борсата, в това число и за декември. 145 цена вкарахме в КЕВР ", сподели той.
 
" Документите са подписвани от " Булгаргаз " тогава, има указания от министерството по какъв начин да бъде спрян договара с " Газпром ". Така че отговорността е смесена. Как енергийният министър в държавното управление на Петков дава указания за прекъсване на контракта, като кабинетът твърдеше, че Газпром е прекратил доставките? " - пита Христов.
 
И изяснява: " Не одобряват новата скица на заплащане, с което на процедура стопира доставките. Всички останали страни не престават и в този момент да заплащат по новата скица, България не го направи. Не успяхме да възстановим доставките, тъй като връзките към този момент са доста обтегнати. Всяка опция да получим на ниска цена газ е добре за жителите ".
 
Христов съобщи, че на съветския пазар не може да се разчита: " Ние не сме желали да възвръщаме връзките, а да получим това, което е контрактувано ".
 
" Ние отворихме всички други благоприятни условия и това се вижда по цената на газа в този момент. Действията на предходния кабинет доведоха до тотална рецесия " - съобщи той.
 
Обвиняват ви за слотовете, че не сте ги договорили?
 
" Че те имаха 5 месеца и не са ги договорили по какъв начин аз за 2 седмици да договоря слотовете за танкерите. Осигурихме газ на налични цени, последваща стъпка е да станем районен състезател на пазара на газ, както сме с енергетиката " - сподели служебният министър. 
 
Обясни също, че: " Органите са забелязали тези нередности и преди нас, ние просто предоставихме желаните документи. Депутатите също имат право да изискат такава информация и аз съм задължен да я дава. Вървят инспекции от Прокуратура, ДАНС и други, на друг стадий са. При нас идват писма с претенции за документи. Няколко вървят редом ". 

Ще подадете ли оставка?
 
" Не, всички разбрахте, че това е подигравка на Борисов. Постигнали сме положителни резултати, няма причина. Ние сме експертен кабинет, не политически, партиите си вършат тяхната политика. Справяме се добре с рецесиите. Интерконекторът беше толкоз зарязан, че може би и една година нямаше да бъде, в случай че не бяхме подхванали дейности, дължи се завършването на Шишков и Радев ", съобщи енергийният министър.
 
Сподели и упованията си за по-висока цена на газа през зимния интервал: " През зимния период  постоянно е по-висока поради по-голямото търсене. 20 лв. е разликата. Януари-февруари евентуално ще остане на същите равнища, малко по-високи от ноември, само че нищо общо с цените през септември.

Ние не изнасяме нефт, а петролни артикули. Част от продуктите на рафинерията, които създава, остатъчни артикули -  са такива, че не могат да бъдат употребявани в България поради условията на Европейски Съюз. Те се изнасят към трети страни. Ние не препродаваме, даваме някъде това, което на Европейски Съюз не му е нужно, с цел да може " Нефтохим " да работи.
 
Това са леки горива, които Европейски Съюз не употребява заради екологичните правила, води до замърсяване над нормите. Ако не ги изнасяме, ще блокираме и затворим рафинерията. Разработваме необятен комплекс от ограничения, който ще докара до възм да таксуваме облагите на рафинер, тъй че в България да има средства за компенсиране.  От порядъка на няколко милиона са пропуснатите изгоди поради забавянето на ремонта на
6-ти блок на АЕЦ – Козлодуй " - описа той.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР